składniki: 800 g łopatki wieprzowej 150 g listków młodej pokrzywy 2 jajka 1 sucha zwykła bułka z przedziałkiem+mleko do namoczenia 1 łyżeczka słodkiej papryki ostra papryka wedle smaku sól,pieprz masło klarowane olej rzepakowy bułka tarta i siemię lniane złote do panierowania Suchą bułkę namoczyć wcześniej w mleku. Smażyć na oleju na wolnym ogniu na ciemnozłoty kolor. Młoda pokrzywka fajnie wzbogaciła ich smak a także wygląd bo wyszły takie kotleciki z zielonymi plamkami. Listki pokrzywy posiekać i podsmażyć na maśle klarowanym aby zmięły i zmniejszyły swoją objętość, wystudzić. Następnie z masy formować kotlety, u mnie wyszło 16 kotlecików.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2016/05/kotlety-mielone-z-pokrzywa.html