Sprawdziły się dobrze jako spód a także dekoracja. składniki: 1 kg mielonego sera, u mnie z wiaderka 300 ml śmietanki 30 % 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 6 łyżek cukru 1/2 szklanki mleka 4 łyżki żelatyny 4 kostki gorzkiej czekolady herbatniki w czekoladzie do wyłożenia foremki, u mnie wyszło 15 sztuk na wierzch 5 herbatników w czekoladzie 2 kostki gorzkiej czekolady Ser przygotować wcześniej aby był w temperaturze pokojowej. Sernik zostawić na blacie kuchennym na około 3-40 minut aby herbatniki trochę namiękły. Dodać resztę sera i dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły. Dno formy wyłożyć herbatnikami w czekoladzie, u mnie blaszka 28x25 i odstawić. Jako spód użyłam herbatników w czekoladzie bo akurat nie miałam biszkoptów. Następnie wstawić do lodówki na kilka godzin aby masa stężała. Dokładnie zmiksować aby składniki się rozpuściły. Do sera dodałam śmietanki aby masa była bardziej puszysta. Akurat za oknem upalnie więc postanowiłam zrobić sernik na zimno o smaku kawowym.