Akurat w szafce zalegała mi cieciorka więc też trafiła do zupki i idealnie się do niej wpasowała. składniki: 700-800 g wieprzowiny, ja dałam karkówkę ale może być też szynka lub łopatka* 1 szklanka suchej cieciorki (można też wykorzystać cieciorkę z puszki) 1 duża cebula 2 czerwone papryki 450 g obranych ziemniaków 3 listki laurowe 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej sól, pieprz do smaku ostra papryka wedle smaku 1 Mięso z szynki czy łopatki wymaga trochę dłuższego gotowania dlatego należy je najpierw podgotować aż będzie prawie miękkie i dopiero dodać pozostałe składniki. czubata łyżka koncentratu pomidorowego 2,5 l wody lub bulionu olej do smażenia Cieciorkę wsypać do miski i zalać wodą, odstawić na noc aby namiękła. Gdy wszystko będzie już miękkie dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do garnka wlać wodę, dodać listki laurowe oraz pokrojoną cebulę i zagotować. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę.