Każdą z części ciasta bierzemy do ręki, naciągamy z jednej strony, a z drugiej – zalepiamy, łącząc ze sobą dwa końce ciasta. Układamy bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, następnie każdą z bułek delikatnie nacinamy nożem (podczas rośnięcia będą one pękać, a dzięki nacięciu miejsce pęknięcia będzie kontrolowane). Lista zakupów: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody Ma być na tyle ciepła, by nie parzyć po włożeniu do niej palca. Formujemy z ciasta kształt wałka, który następnie dzielimy na 6–8 równych części. Po pierwsze: jest jednym z przepisów z wykorzystaniem uniwersalnego ciasta drożdżowego. Jest to zarazem pierwszy przepis z wykorzystaniem uniwersalnego ciasta drożdżowego, który znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/uniwersalne-ciasto-drozdzowe/. Pieczemy bułki w temperaturze ok. 220°C przez mniej więcej 12 minut, do lekkiego zarumienienia się skórki. Przelewamy zaczyn do miski z pozostałymi składnikami i zagniatamy na ciasto. Czynność powtarzamy 2–3 razy, do uzyskania gładkiej, ładnej powierzchni wierzchniej oraz dobrze zalepionej podstawy. Dlatego dziś pokażę Wam przepis na pyszne, pachnące, domowe bułeczki. Jeśli chcemy, skrapiamy bułki odrobiną mleka – ładniej się wtedy zarumienią.