Składniki na sos: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 szklanki majonezu* 4 łyżki kaparów z zalewy 6 filetów anchois 2 łyżki oliwy z oliwek sok z 1/2 cytryny świeżo mielony pieprz Składniki na mięso: 800 g udźca cielęcego 2 łyżki oleju 1/2 szklanki wody sól, świeżo mielony pieprz Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywą, a na patelnię wlewamy 1/2 szklanki wody. Kładziemy na patelni i obsmażamy ze wszystkich stron na rumiano. 2. Wszystkie składniki na sos umieszczamy w misie blendera. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Układamy na dużym półmisku, polewamy sosem, posypujemy natką pietruszki i kaparami. Dieta FODMAP: przed zakupem sprawdź, czy w składzie nie znajdują się niedozwolone produkty. 1.