Dzięki temu Wasz sos raczej nie powinien się zwarzyć 🙂 Szparagi z jajkiem w koszulce w sosie holenderskim 2 porcje Składniki: 10 szparagów zielonych 2 jajka 2 żółtka 50 g masła 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz 2 kromki ciemnego pieczywa Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce i obieramy końcówki. Żółtka, które powinny być koniecznie w temperaturze pokojowej, ubijamy na puszystą pianę wraz z sokiem z cytryny, solą i pierzem. Na talerzach układamy grzanki, na nich szparagi, jajko w koszulce, wszystko polewamy porcją sosu holenderskiego i wykańczamy szczyptą świeżo mielonego pieprzu. Klasyczny sos holenderski przygotowuje się z żółtek, masła, soku z cytryny i białego pieprzu. Tym razem również w dość klasycznym wykonaniu, mianowicie z dodatkiem kremowego sosu holenderskiego i jajka. Ja ułatwiłam sobie zadanie i zamiast ubijać żółtka na parze, ubiłam je na puszysto i dodałam do nich gorące roztopione masło. Gotujemy w miarę możliwości główkami do góry w osolonej wodzie przez około 5-6 minut. Jajka w koszulkach przygotowujemy według mojego wcześniejszego przepisu (możesz go znaleźć klikając tu).