Składniki na formę o średnicy 24 cm: 1 kg twarogu z wiaderka dobrej jakości 2 jajka 1 i 1/3 szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny ziarenka z jednej laski wanilii 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 400 g truskawek, przekrojonych na pół ok. 100 g borówek amerykańskich W misie miksera umieszczamy twaróg, jajka, cukier, sok z cytryny, ziarenka z laski wanilii i obie mąki. Pyszny kremowy sernik z dodatkiem prawdziwej wanilii pieczony z truskawkami i borówką amerykańską. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 70 minut, po tym czasie sernik studzimy 30 minut w lekko uchylonym piekarniku, następnie wyciągamy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.