Sernik krówkowy

Dagmara
Ciasta
21.05.2016 22:02
Sernik krówkowy

Spód: 100g margaryny 50g cukru 10g kakao 160g mąki pszennej 1 małe jajko 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 400g krówek 200 ml mleka 700 g twarogu z wiaderka dobrej jakości 3 jajka 85g cukru 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru Sernik studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wkładamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Masę przelewamy na schłodzony spód, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 60 minut, aż środek będzie sprężysty, a boki lekko zarumienione. 300 g przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem i wstawiamy na kuchenkę. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wyklejamy ciastem (dno + boki mniej więcej do połowy), nakłuwamy gęsto widelcem. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia (żeby przyspieszyć ten proces, możecie włożyć garnek z mlekiem do garnka z lodowatą wodą i często mieszać). Miksujemy na średnich obrotach tylko do połączenia składników, aby zbytnio się nie napowietrzyło. Z podanych składników na spód zagniatamy jednolite ciasto.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://my-culinaryart.blogspot.com/2016/05/sernik-krowkowy.html