Składniki
Mus owocowy
200 g rabarbaru
200 g truskawek
2 łyżki dżemu truskawkowego
100 ml wody
6 łyżek cukru
3 łyżki żelatyny
1 łyżeczka soku z cytryny
Jogurt
500 g gęstego jogurtu greckiego
4 łyżki płynnego miodu
Przepis
Mus owocowy
Rabarbar oczyszczamy, myjemy i kroimy na centymetrowe kawałki. Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i kroimy na ćwiartki. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy rabarbar, truskawki, dżem, cukier i sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż owoce się rozpadną.
Żelatynę rozpuszczamy w kilku 4 łyżkach gorącej wody. Mus blendujemy na gładką masę, dodajemy żelatynę i mieszamy. Tak przygotowany mus przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki w pozycji półleżącej.
Jogurt
Do jogurtu dodajemy miód i mieszamy. Wykładamy na mus owocowy. Przed podaniem dekorujemy świeżymi truskawkami.