Deser truskawkowo - rabarbarowy

Małgorzata
Desery
21.05.2016 19:19
Deser truskawkowo - rabarbarowy

Składniki

Mus owocowy

200 g rabarbaru

200 g truskawek

2 łyżki dżemu truskawkowego

100 ml wody

6 łyżek cukru

3 łyżki żelatyny

1 łyżeczka soku z cytryny

Jogurt

500 g gęstego jogurtu greckiego

4 łyżki płynnego miodu

Przepis

Mus owocowy

Rabarbar oczyszczamy, myjemy i kroimy na centymetrowe kawałki. Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i kroimy na ćwiartki. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy rabarbar, truskawki, dżem, cukier i sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż owoce się rozpadną.

Żelatynę rozpuszczamy w kilku 4 łyżkach gorącej wody. Mus blendujemy na gładką masę, dodajemy żelatynę i mieszamy. Tak przygotowany mus przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki w pozycji półleżącej.

Jogurt

Do jogurtu dodajemy miód i mieszamy. Wykładamy na mus owocowy. Przed podaniem dekorujemy świeżymi truskawkami.