Bułeczki z cheddarem

Małgorzata
Śniadania
21.05.2016 19:16
Bułeczki z cheddarem

Składniki

Zaczyn drożdżowy

40 g drożdży

85 ml mleka

1 łyżeczka cukru

1 łyżka mąki pszennej

Ciasto właściwe

250 g mąki pszennej

180 ml wody

50 g sera cheddara

2 szczypty soli

Dodatkowo

50 g sera cheddara

1 łyżka mleka

1 żółtko

Przepis

Zaczyn drożdżowy

Do kubeczka wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, cukru i drożdże. Rozcieramy i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

Ciasto właściwe

Do przesianej mąki dodajemy rozczyn, ciepłą wodę i ser starty na małych oczkach. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy sól. Gotowe ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto wyjmujemy na blat oprószony mąką i ponownie je zagniatamy. Dzielimy na 8 równych kawałków i formujemy okrągłe bułeczki. Gotowe bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę smarujemy roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem mleka i posypujemy serem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy przez 25 minut. Bułeczki po upieczeniu powinny być rumiane. Studzimy na kratce.