Zupa na soku z kiszonej kapusty

Ewelina
Zupy
30.12.2014 11:29
Zupa na soku z kiszonej kapusty

Przepis

Składniki:

około 0,5 l soku z kapusty kiszonej ( u mnie zawsze pozostałość od gotowanej kapusty kiszonej)

3 marchewki

1 pietruszka

kawałek selera

sól

pieprz czarny mielony

ziele angielskie

liść laurowy

śmietana 12% - 3 łyżki

Wykonanie:

Warzywa oczyścić, umyć zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Włożyć do garnka razem z liściem laurowym i zielem angielskim, zalać wodą i gotować do miękkości pod przykryciem (w razie potrzeby uzupełnić wodę). Następnie dolać sok z kapusty, chwilę razem gotować, doprawić solą i pieprzem. Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy, wlać do garnka, wymieszać, lekko podgrzać ale nie gotować. Osobno ugotować drobny makaron, podać zupę razem z makaronem, posypaną posiekanym koperkiem.