Przepis
Składniki:
około 0,5 l soku z kapusty kiszonej ( u mnie zawsze pozostałość od gotowanej kapusty kiszonej)
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
sól
pieprz czarny mielony
ziele angielskie
liść laurowy
śmietana 12% - 3 łyżki
Wykonanie:
Warzywa oczyścić, umyć zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Włożyć do garnka razem z liściem laurowym i zielem angielskim, zalać wodą i gotować do miękkości pod przykryciem (w razie potrzeby uzupełnić wodę). Następnie dolać sok z kapusty, chwilę razem gotować, doprawić solą i pieprzem. Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy, wlać do garnka, wymieszać, lekko podgrzać ale nie gotować. Osobno ugotować drobny makaron, podać zupę razem z makaronem, posypaną posiekanym koperkiem.