Then you can just grab some before going to work or school, or during the day and in the afternoon. INGREDIENTS (4 large bars, 11x11 cm mold): - 1,5 C raisins (225 g) - 5 tbsp PUMPKIN PROTEIN or ground pumpkin seeds (1/4 C - 35g) - 1/3 C hazelnuts (50 g) - 1/4 tsp grated nutmeg - 1/4 tsp ground cinnamon - 1/4 tsp ground ginger - 1 pinch of ground cardamom PREPARATION: Grind hazelnuts in a food processor into a coarsely flour. lub zmielonych pestek dyni (1/4 szklanki - 35g) - 1/3 szklanki orzechów laskowych (50 g) - 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej - 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu - 1/4 łyżeczki mielonego imbiru - 1 szczypta mielonego kardamonu PRZYGOTOWANIE: Ma ono ciekawy, zielony kolor, który co prawda zanika w tych batonach, ale w innych, jaśniejszych kolorystycznie deserach, czy np. owsiance, stanowi fajny, kolorystyczny dodatek (przykład tutaj), ale przede wszystkim jest to produkt bogaty w składniki odżywcze i ma fajny aromat, lekko prażonych pestek dyni. Ja wykorzystałam w nich białko z pestek dyni od PURYA!, ale zamiast niego, można użyć zmielonych pestek dyni, choć polecam też to pierwsze. Polecam SKŁADNIKI (4 duże batony, forma 11x11 cm): - 1,5 szklanki rodzynek (225 g) - 5 łyżek białka z pestek dyni PURYA! Można wtedy po nie sięgnąć przed wyjściem do pracy czy szkoły, lub w ciągu dnia i popołudniu. Resztę przechowujemy owinięte folią w lodówce do 2 tygodni lub zamrażarce do 2 miesięcy. Minerały idealne dla solidnej dawki energii i doładowania z rana lub w ciągu dnia. Wykładamy małą, kwadratową formę folią spożywczą i wciskamy w nią masę równomiernie, wyrównując wierzch ręką lub szpatułką. Mielimy orzechy laskowe na ziarnisty proszek, dodajemy resztę suchych składników, dokładnie mieszamy, dorzucamy rodzynki i miksujemy, aż powstanie zwarta, lepka masa (ok. 1 minuty). I made them with pumpkin protein from PURYA!, but if you dont have it, you can use ground pumpkin seeds instead, although its realy worth trying this protein. It has an interesting green color that dissapears in those bars, but in other, light colored dishes it gives a nice colorful accent (you can see it here) but primarily its a product rich in nutrients and highly aromatic.