Przepis na ok. 25-30 sztuk Potrzebujemy: - 1 szklanka nieugotowanej kaszy jaglanej - 3/4 puszki dużego mleczka kokosowego (ok. 250-300 ml) - 200 g wiórków kokosowych + 2 łyżki do posypania - 100 g płatków migdałowych lub miazgi migdałowej - 4 łyżki ksylitolu/ cukru - 1 gorzka czekolada na polewę Przygotowanie: - Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu. - Schłodzoną masę możemy: a) pokroić w prostokąty i zanurzać w rozpuszczonej czekoladzie (wersja slow) b) rozpuszczoną czekoladę nałożyć na całe ciasto w blasze i dopiero kroić na kawałki (wersja fast) - Czekoladę posypujemy wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi. - Blachę mniej więcej o wymiarach 30-25 wykładamy papierem do pieczenia (boki również) i wykładamy naszą masę na wysokość ok 2 cm. - Do ugotowanej ciepłej kaszy dodajemy około 4-5 czubatych łyżek mleczka kokosowego (stałej części i/lub płynnej). - Czekoladę gorzką rozpuszczamy z ok. 2-3 łyżkami mleczka kokosowego.