Domowe Ogórki małosolne

Agata
Przetwory
09.05.2016 21:32
Domowe Ogórki małosolne

A ja nie dawałam się przekonać i jedyna moja pomoc przy robieniu ogórków małosolnych polegała na tym, że zjadałam jeszcze surowe, takie młode prosto z grządki – oczywiście po to by babcia miała mniej roboty :) Ja dorosłam, a nawet już do średniego wieku powoli dobijam, babcia ogórków małosolnych już nie robi, a mi się zachciało ogórków małosolnych! Ogórki małosolne były dla mnie niesmaczną podróbą ulubionych kiszonych i potrafiłam nawet obrażać się na babcie, że marnuje ogórki na jakieś tam “niedosolone. Jak to mama ma zabroniła mi pisać, że to ona mi podała przepis, ale przecież coś muszę napisać, a nie napiszę że jestem taka zdolna i sama sobie wymyśliłam jak się robi ogórki małosolne. Drukuj Domowe Ogórki małosolne Składniki 1 kg małych ogórków gruntowych 4 ząbki czosnku 1 pęczek koperku 2 litry wody 2 łyżki soli Przygotowanie Ogórki umyj i obetnij końcówki, koper opłucz pod bieżącą wodą. Jak już robisz przetwory z ogórków to zrób przy okazji ogórki kiszone wg. przepisu mojej babci i mamy – naprawdę najlepsze ogórki kiszone jakie jadłam (wiadomo, zawsze tak jest ;)). A babcia z uporem maniaka robiła te ogórki małosolne, bo mama lubiła, bo ciocia lubiła i szybciej się je robiło. Szybki telefon, instruktaż krok po kroku ( jak dobrze, że mama także nie wyznaje zasady “na oko tylko zna proporcje i wie ile czego dać). Zresztą lepiej brzmi, że to mój rodzinny przepis na ogórki małosolne no nie? Zatem zapraszam po przepis na domowe ogórki kiszone – klik! Ja zrobiłam domowe ogórki małosolne w wersji minimalistycznej – tylko koper i czosnek. nie jedzcie na raz 1 kg małosolnych ani kiszonych, bo potem brzuch boli #potwierdzoneinfo

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.eksperymentalnie.com/2015/05/domowe-ogorki-malosolne.html