Składniki Ilość: 4 porcje 300 g makaronu pełnoziarnistego 500 g szparagów 200 g ugotowanego kurczaka 400 g pomidorków cherry 40 g kaparów ok. 170 g kukurydzy konserwowej 1 łyżka posiekanego koperku 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 duży ząbek czosnku sól, pieprz do smaku Odcedzić je, przelać zimną wodą oraz przekroić na około 3 kawałki. Kurczaka podzielić na mniejsze kawałki i dodać do makaronu. W miseczce wymieszać olej, sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól oraz pieprz, a następnie wmieszać sos winegret w makaron. Do sałatki dodałam również kurczaka na którym gotowałam dzień wcześniej rosół, a który wraz z makaronem i warzywami tworzy sycącą, wiosenną sałatkę. Wmieszać do sałatki pokrojone szparagi, kukurydzę, pomidorki przekrojone na połówki, kapary oraz kukurydzę.