Kawa mrożona z sosem czekoladowym

Agata
Desery
14.04.2016 21:50
Kawa mrożona z sosem czekoladowym

No i oczywiście sos czekoladowy i wiórki kokosowe :) Mrożona kawa z sosem czekoladowym 2 szklanki 300 ml 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 300 ml wrzątku 300 ml mleka (krowie lub kokosowe) 2-4 kostki lodu (lub zamrożonej kawy) 2 łyżki wiórek kokosowych syrop czekoladowy Kawę wsyp do rondelka lub większego kubka i zalej wrzątkiem. Iced coffee with chocolate sauce 2 cups: 300 ml 3 teaspoons instant coffee 300 ml of boiling water 300 ml of milk (cow or coconut) 2-4 ice cubes (or frozen coffee) 2 tablespoons grated coconut Dzisiejsza mrożona kawa z sosem czekoladowym wyszła mi bardzo mocna, gdyż zamiast zwyczajnych kostek lodu użyłam kostki kawowe – czyli zamrożona kawa rozpuszczalna – oczywiście najpierw zalana wrzątkiem, ostudzona i dopiero potem zamrożona ;) Ja tutaj użyłam zwykłego mleka, ale gdybym miała mleko kokosowe, to bym jego użyła. Mnie akurat upały od gorącej kawy nie odrzucają, gdy mam ochotę na kawę (czyli zawsze) to nawet upał nie jest mi w stanie wybić tego z głowy. Jednak ostatni mój przepis na mrożoną kawę z malinami cieszył się tak dużym zainteresowaniem, że postanowiłam Was jeszcze raz zainspirować, a przy okazji sama smacznie się osłodzić. Jak się pobudzić, gdy żar leje się z nieba, a my na widok gorącej kawy prawie chowamy się do lodówki? Smak kokosowy nadałam poprzez posypanie kawy zrumienionymi wiórkami kokosowymi, jednak ja bardzo lubię smak kokosa, więc mleczko kokosowe by jeszcze ten smak wzmocniło. Ponadto jeśli nie możesz mleka krowiego lub jesteś weganem to mleko kokosowe sprawdzi się tu idealnie. Przepis zrobiłby się długi i wyglądałby na skomplikowany, a jest naprawdę prościutki i taką kawę można bardzo szybko zrobić.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.eksperymentalnie.com/2015/08/mrozona-kawa-z-sosem-czekoladowym.html