Młoda kapusta z chorizo

Małgorzata
Obiad
03.05.2016 11:08
Młoda kapusta z chorizo

Składniki

1 duża główka młodej kapusty

400 g chorizo

1 papryczka chili

1 duża cebula

150 ml wody

2 łyżki koncentratu pomidorowego

3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

3 łyżki świeżego koperku

2 szczypty cukru

pieprz cayenne

pieprz czarny

oliwa

sól

Przepis

Do garnka wlewamy łyżkę oleju, dodajemy drobno posiekaną cebulę, papryczkę chili i smażymy. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w półplasterki chorizo i chwilę smażymy. Kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka. Dodajemy wodę (woda powinna przykryć dno garnka).

Gotujemy do momentu, aż kapusta będzie miękka. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Gotujemy dalej przez 10-15 minut. Na koniec dodajemy świeżo posiekany koperek. Danie podajemy z młodymi ziemniakami lub świeżym pieczywem.