Składniki
1 duża główka młodej kapusty
400 g chorizo
1 papryczka chili
1 duża cebula
150 ml wody
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
3 łyżki świeżego koperku
2 szczypty cukru
pieprz cayenne
pieprz czarny
oliwa
sól
Przepis
Do garnka wlewamy łyżkę oleju, dodajemy drobno posiekaną cebulę, papryczkę chili i smażymy. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w półplasterki chorizo i chwilę smażymy. Kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka. Dodajemy wodę (woda powinna przykryć dno garnka).
Gotujemy do momentu, aż kapusta będzie miękka. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Gotujemy dalej przez 10-15 minut. Na koniec dodajemy świeżo posiekany koperek. Danie podajemy z młodymi ziemniakami lub świeżym pieczywem.