- Czas gotowania: 15 min
- Czas przygotowania: 5 min
Składniki
1 średnia główka młodej kapusty
1 duża lub dwie małe cebule
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
pęczek koperku
sól, pieprz
¾ łyżki octu 10%
szczypta cukru
Przepis
Z kapusty wyciąć głąba, poszatkować cienko. Wsadzić do garnka, zalać około 0,6 litra wody, lekko posolić. Cebulę posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości oleju, wrzucić do kapusty i gotować razem do miękkości kapusty. Masło roztopić na patelni, wsypać mąkę, zasmażyć krótko. Kiedy kapusta będzie już gotowa, dodać zasmażkę, zagotować całość energicznie mieszając. Koperek posiekać, dodać do kapusty, doprawić octem, cukrem i resztą przypraw, zagotować.