Młoda kapusta z kiełbaską

Ewelina
19.08.2014 11:16
Młoda kapusta z kiełbaską

Przepis

Składniki:

główka młodej kapusty

ok 250g wędliny

2 cebule

łyżka oleju

sól

pieprz

cukier

ocet

koper

Wykonanie:

Kapustę obieramy z wierzchnich liści. Kroimy w paseczki, wkładamy do garnka i zalewamy wodą z dodatkiem soli. Gotujemy do miękkości ok 25 minut. Odcedzamy W tym czasie na oleju podsmażamy pokrojone w kostkę cebule, kiedy staną się szkliste dodajemy pokrojoną w kostkę lub paseczki dowolną wędlinę. Podsmażamy całość dość mocno, po czym przekładamy do ugotowanej kapusty. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i odrobiną octu najlepiej winnego. Dorzucamy sporą ilość posiekanego koperku i ... voila! - pyszna młoda kapusta z dodatkiem kiełbaski gotowa! :)