Szarlotka z pianką

Elżbieta
Ciasta
02.05.2016 21:22
Szarlotka z pianką
  • Czas gotowania: 35 min
  • Czas przygotowania: 50 min

Składniki

Składniki:

2 szklanki mąki

1/2 szklanki cukru pudru

3 żółtka

300 g masła

1,5 kg jabłek

6 białek

1,5 szklanki cukru

Przepis

Spód kruchego ciasta:

Zagniatamy mąkę, cukier puder, 200 g masła i żółtka. Ciasto wyrabiamy i wkładamy do lodówki

na 30 minut.

Po wyjęciu ciasto wykładamy na posmarowaną masłem blaszkę.

Pieczemy 20 minut w temperaturze 170 stopni.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne,

kroimy w cienkie plastry.

Wkładamy do garnka, dodajemy pozostałą część masła, dusimy pod przykryciem aż jabłka będą miękkie. Studzimy.

Białka ubijamy na sztywną pianę,

po czym dodajemy cukier.

Na upieczony spód nakładamy jabłka,

przykrywamy ubitą pianą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni na 15 minut.

Smacznego!