- Czas gotowania: 35 min
- Czas przygotowania: 50 min
Składniki
Składniki:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
3 żółtka
300 g masła
1,5 kg jabłek
6 białek
1,5 szklanki cukru
Przepis
Spód kruchego ciasta:
Zagniatamy mąkę, cukier puder, 200 g masła i żółtka. Ciasto wyrabiamy i wkładamy do lodówki
na 30 minut.
Po wyjęciu ciasto wykładamy na posmarowaną masłem blaszkę.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 170 stopni.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne,
kroimy w cienkie plastry.
Wkładamy do garnka, dodajemy pozostałą część masła, dusimy pod przykryciem aż jabłka będą miękkie. Studzimy.
Białka ubijamy na sztywną pianę,
po czym dodajemy cukier.
Na upieczony spód nakładamy jabłka,
przykrywamy ubitą pianą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni na 15 minut.
Smacznego!