Składniki
2 główki młodej kapusty
3 cebule
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
pęczek koperku
sól
świeżo zmielony pieprz
Przepis
Kapustę oczyściłam i opłukałam i poszatkowałam. Włożyłam do garnka z gorącą osoloną wodą. Gotować około 10 minut. Odcedzić z nadmiaru wody.
Cebulę posiekałam i zeszkliłam ją na oleju. Dodałam do kapusty i zostawiłam na gazie jeszcze na około 10 minut.
W tym czasie przygotowałam zasmażkę. Masło włożyłam na patelnię, wsypałam mąkę i mieszałam, żeby uzyskać mieszankę bez grudek.
Kiedy się lekko zasmażyła dodałam ją do kapusty. Wymieszałam. I po chwili wyłączyłam gaz. Kapusta lekko się zagęściła. Im więcej dodamy mąki do zasmażki tym gęściejsza będzie kapusta.
Na koniec wsypałam koperek.
Taka kapusta jest świetnym daniem obiadowym właśnie na wiosnę. Najczęściej jemy ją z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem. Czego chcieć więcej ?