Kremowa zupa pomidorowa z tortellini

Małgorzata
Zupy
30.04.2016 20:41
Kremowa zupa pomidorowa z tortellini

Składniki

800 g pomidorków krojonych z puszki

150 ml bulionu warzywnego

100 ml słodkiej śmietanki *

30 g startego parmezanu

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

1/2 pęczka świeżej bazylii

1 płaska łyżeczka harrisy w proszku

1/2 łyżeczki cukru

2 łyżki oliwy z oliwek

pieprz czarny

sól

Dodatkowo:

300 g tortellini szpinak i ricotta

kilka listków świeżej bazylii

Przepis

Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę z czosnkiem i podsmażamy, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy pomidory, bulion, parmezan, posiekaną bazylię, harrisę i cukier. Gotujemy na średnim ogniu około 20 minut. Do zupy dodajemy śmietankę i delikatnie blendujemy. W zupie powinny pozostać niewielkie kawałeczki pomidorów. Ponownie stawiamy na gazie, doprawiamy do smaku pieprzem, solą i chwilę gotujemy, aby smaki się połączyły.

Tortellini gotujemy w lekko osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Do miseczek nakładamy porcje pierożków, zalewamy zupą i dekorujemy listkiem bazylii.

*można zastąpić jogurtem naturalnym