Kremowa zupa z tortellini i groszkiem

Małgorzata
Zupy
27.04.2016 9:10
Kremowa zupa z tortellini i groszkiem

Składniki

250 g tortellini szpinak i ricotta *

250 g zielonego mrożonego groszku

1,2 litry bulionu drobiowego

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

50 g tartego parmezanu

150 ml słodkiej śmietany

2 płaski łyżki mąki kukurydzianej

3 łyżki oliwy z oliwek

Dodatkowo:

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

30 g orzechów włoskich

pieprz biały

sól

Przepis

Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę bardzo drobno siekamy a czosnek przeciskamy przez praskę.W garnku rozgrzewamy oliwę wrzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy na małym ogniu 2 minuty, mieszając. Dodajemy bulion, groszek zielony i parmezan. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 4-5 minut. Śmietanę mieszamy dokładnie z mąką kukurydzianą, dodajemy do zupy i mieszamy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku białym pieprzem i solą.

Tortellini przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i dodajemy do zupy. Jeśli zupę zamierzacie podać później, tortellini dodajcie do zupy tuż przed podaniem. W przeciwnym razie tortellini rozmięknie i nie będzie zbyt smaczne. Zupę przed podaniem dekorujemy natką pietruszki i uprażonymi i posiekanymi orzechami.

*użyłam świeżych pierożków tortellini