Ostry krem dyniowy z tortellini

Ewelina
Zupy
29.09.2014 20:52
Ostry krem dyniowy z tortellini

Przepis

Ostry krem dyniowy z tortellini

Kilka dni temu ze zdziwieniem zauważyłam na straganie dynię hokkaido. No cóż, skoro ta mała pychota już rozgościła się na bazarach, to znaczy, że jesień tuż tuż, i tylko patrzeć, jak rozpocznie się pełnia dyniowego sezonu. Dzisiaj chciałam zaproponować prostą, pyszną zupę krem z dyni na ostro. To moja pierwsza zupa dyniowa, wykonana według przepisu z jakiejś gazetki. Podaję oryginalną ilość składników, chociaż ja zrobiłam tylko z połowy na spróbowanie, a szkoda, bo smak zachwycił rodzinę i jakoś tak było jej nam... mało :)

SKŁADNIKI:

1 kg miąższu dyni – po wypestkowaniu i obraniu

1 duże jabłko

1 duża cebula

3 łyżki masła

2 łyżeczki curry

pół łyżeczki ostrej papryki w proszku

opcjonalnie sól i pieprz

5 szklanek gorącego bulionu warzywnego (może być z kostki)

opakowanie pierożków tortellini z mięsem

świeże listki szałwii

WYKONANIE:

Dynię opłukałam, przekroiłam na pół, usunęłam gąbczastą część z pestkami, obrałam ze skóry i pokroiłam w dość duże kawałki.

Jabłko umyłam, obrałam, usunęłam gniazdo nasienne i pokroiłam w kosteczkę. Cebulę obrałam i posiekałam w kosteczkę.

W rondlu rozgrzałam masło, wrzuciłam cebulę i na wolnym ogniu smażyłam ją do zeszklenia. Dodałam jabłko, miąższ dyni, paprykę w proszku i curry. Wymieszałam, przykryłam i dusiłam na wolnym ogniu 5 minut.

Zalałam gorącym bulionem warzywnym, doprowadziłam do wrzenia, przykryłam i na wolnym ogniu gotowałam do całkowitej miękkości dyni (około pół godziny – trzeba sprawdzać).

W międzyczasie przygotowałam pierożki według przepisu na opakowaniu.

Zupę zmiksowałam na gładko. Podałam z tortellini, przybraną listkami szałwii.