- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
Składniki (duża tortownica):
8 jajek
150 g mąki tortowej
150 g cukru
1 łyżka cukru pudru
odrobina soli
0,5 proszku do pieczenia
750 g śmietany
1 budyń czekoladowy
2 łyżki kakao
aromat migdałowy
1 kompot wiśniowy
1 szklanka ponczu
3 łyżeczki żelatyny
1 cukier waniliowy
Przepis
Mąkę i kakao mieszamy, dodajemy budyń czekoladowy, proszek do pieczenia.
Do żółtek dodajemy troszeczkę aromatu migdałowego. Ubijamy białka na sztywną pianę, wsypujemy cukier i cukier waniliowy.
Do tego dodajemy energicznie żółtka oraz sypkie produkty. Ciasto wlewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
na 35-40 minut.
Żelatynę zalewamy 0,5 szklanki wrzącej wody. Ubijamy śmietanę i dodajemy do niej żelatynę
oraz 1 łyżkę cukru pudru.
Wiśnie odsączamy,
a kompot wykorzystujemy do ponczu.
Pięć minut po wyjęciu, ciasto odwracamy w tortownicy do góry dnem, aby znikło "wybrzuszenie". Po wystudzeniu, wyjmujemy z formy i odkrajamy to, co wystaje nad blaszką. Przekrajamy na 3 części. Pierwszą warstwę nasączamy mocno ponczem
i rozsmarowujemy warstwę śmietany,
a następnie układamy wiśnie tworząc pierścienie.
To samo robimy z drugą i trzecią warstwą.
Pozostałą śmietaną smarujemy wierzch i boki tortu. Boki tortu możemy obsypać pokruszonym biszkoptem lub płatkami migdałów.
Wierzch dekorujemy rozetkami ze śmietany
i ozdabiamy wiśniami.
Tort schładzamy w lodówce 2-3 godziny.
Smacznego!