Tort szwarcwaldzki Czarnolas

Elżbieta
Ciasta
27.04.2016 19:05
Tort szwarcwaldzki Czarnolas
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

Składniki (duża tortownica):

8 jajek

150 g mąki tortowej

150 g cukru

1 łyżka cukru pudru

odrobina soli

0,5 proszku do pieczenia

750 g śmietany

1 budyń czekoladowy

2 łyżki kakao

aromat migdałowy

1 kompot wiśniowy

1 szklanka ponczu

3 łyżeczki żelatyny

1 cukier waniliowy

Przepis

Mąkę i kakao mieszamy, dodajemy budyń czekoladowy, proszek do pieczenia.

Do żółtek dodajemy troszeczkę aromatu migdałowego. Ubijamy białka na sztywną pianę, wsypujemy cukier i cukier waniliowy.

Do tego dodajemy energicznie żółtka oraz sypkie produkty. Ciasto wlewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

na 35-40 minut.

Żelatynę zalewamy 0,5 szklanki wrzącej wody. Ubijamy śmietanę i dodajemy do niej żelatynę

oraz 1 łyżkę cukru pudru.

Wiśnie odsączamy,

a kompot wykorzystujemy do ponczu.

Pięć minut po wyjęciu, ciasto odwracamy w tortownicy do góry dnem, aby znikło "wybrzuszenie". Po wystudzeniu, wyjmujemy z formy i odkrajamy to, co wystaje nad blaszką. Przekrajamy na 3 części. Pierwszą warstwę nasączamy mocno ponczem

i rozsmarowujemy warstwę śmietany,

a następnie układamy wiśnie tworząc pierścienie.

To samo robimy z drugą i trzecią warstwą.

Pozostałą śmietaną smarujemy wierzch i boki tortu. Boki tortu możemy obsypać pokruszonym biszkoptem lub płatkami migdałów.

Wierzch dekorujemy rozetkami ze śmietany

i ozdabiamy wiśniami.

Tort schładzamy w lodówce 2-3 godziny.

Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną