Tort czarny las

Krzysztof
28.11.2014 20:06
Tort czarny las

Przepis

Składniki:

Na biszkopt:

6 jaj

1 szklanka mąki

3/4 szklanki cukru

cukier waniliowy

łyżeczka proszku do pieczenia

łyżka octu

Krem waniliowy:

500 g serka mascarpone

900 ml śmietany kremówki 36%

3-5 łyżek cukru pudru

1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii

Poncz:

1/2 cytryny

spirytus

Dodatkowo:

300 g borówek amerykańskich

2 galaretki w kolorze borówek

150 g czekolady mlecznej lub gorzkiej

Przygotowanie:

Galaretki należy przygotować według przepisu na opakowaniu,zużywając do nich połowę sugerowanej wody.Wylewamy galaretkę do pojemnika i odstawiamy do całkowitego stężenia.Gotową galaretkę kroimy w małą kostkę.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.Płynną należy rozsmarować cienką warstwą na blacie lub blaszce.Kiedy czekolada będzie zastygać,ale nadal będzie plastyczna,za pomocą noża formujemy rurki czekoladowe: trzymając ostrą stroną do dołu, prawie pionowo, nachylając lekko do zewnątrz zeskrobywać czekoladę z blaszki lub blatu.

Składniki ponczu mieszamy ze sobą.

Biszkopt:

Żółtka łączymy z octem i proszkiem,mieszamy.Po krótkim czasie zauważymy jak żółtka rosną i zrobi się pianka.W tym czasie białka ubijamy na sztywno.Dodajemy cukier i cukier waniliowy i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Do żółtek dodajemy przesianą mąkę i ubitą pianę z białek.Bardzo delikatnie mieszamy,najlepiej szpatułką.Dno formy o wymiarach 40 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto biszkoptowe.Delikatnie wyrównujemy wierzch.Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180′C.Nie otwieramy piekarnika w czasie pieczenia,gdyż biszkopt opadnie.

Krem waniliowy:

Serek mascarpone, kremówkę i pastę z wanilii ubijamy do utrzymania gęstego kremu.Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i ubijamy. Nie należy ubijać kremu zbyt długo,aby się nie zważył.

Każdy biszkopt kroimy na dwa równe blaty.Na paterze układamy pierwszy z większych blatów.Nasączmy ponczem,wykładamy sporą ilość kremu i część pokrojonej galaretki.Przykrywamy drugim większym blatem i również nasączamy go ponczem.Jeden z mniejszych blatów czekoladowych smarujemy lekko kremem tak aby przykleił się do większego blatu.Nasączamy go ponczem,wykładamy krem i pokrojona galaretkę.Przykrywamy drugim mniejszym blatem czekoladowym.Wierzch i boki całego tortu smarujemy grubą warstwą kremu waniliowego.Dekorujemy wiórkami z czekolady i borówkami.Schładzamy w lodówce.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną