Czekoladowy tort z bitą śmietaną i wisniami

Ewelina
14.03.2014 20:48
Czekoladowy tort z bitą śmietaną i wisniami

Przepis

Składniki na tort o średnicy 25 cm (12 -14 porcji)

Biszkopt:

5 dużych jajek (ok.70 g)

150 g bardzo drobnego cukru do wypieków

150 g mąki pszennej tortowej

30 g dobrego, ciemnego kakao

sok wyciśnięty z ½ cytryny

szczypta soli

Krem:

750 ml śmietany kremówki

2 łyżki cukru pudru

1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią (dałam Kotanyi)

3 pełne łyżeczki żelatynny

Dodatkowo:

1 mały słoiczek dżemu wiśniowego

1 słoik wiśni w kompocie albo zasypywanych cukrem

50 ml destylatu wiśniowego albo nalewki wiśniowej

½ tabliczki gorzkiej czekolady

Żółtka ubić z cukrem na gładki, gęsty kogel – mogel (muszą być naprawdę dobrze ubite). Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do żółtek dodać sok z cytryny, mąkę wymieszaną z kakao i dobrze ubitą pianę. Wszystko razem delikatnie połączyć, mieszając od boków i dna naczynia ku środkowi – do połączenia składników, niezbyt długo.

Dno tortownicy posmarować masłem i posypać mąką (ja użyłam tłuszczu w spray'u Bake Easy i już niczym nie wysypywałam). Wlać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 -180 stopni i piec około 35 - 40 minut (do suchego patyczka – ja piekłam 40 minut na 160 stopni w termoobiegu).

Zostawić do wystygnięcia, przekroić na 3 krążki – dobrze jest upiec biszkopt dzień wcześniej, wtedy dużo łatwiej się kroi. Aby biszkopt równo przekroić można skorzystać z metody nitkowej: ciasto delikatnie naciąć nożem dookoła na 1/3 i 2/3 wysokości. Długą, mocną nitkę umieścić w nacięciu, skrzyżować i powoli ciągnąć za oba końce przecinając biszkopt na równe krążki.

Wiśnie z kompotu dobrze odsączyć zostawiając około 100 ml soku. Sok wymieszać z nalewką wiśniową. Kilka wiśni odłożyć do dekoracji, pozostałe podzielić na dwie części.

Żelatynę dokładnie rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, zostawić do lekkiego przestygnięcia (ale nie może być zupełnie zimna). Śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder, cukier z wanilią i żelatynę.

Krążek biszkoptu ułożyć na płaskim talerzu, dobrze nasączyć sokiem wymieszanym z nalewką, posmarować dżemem wiśniowym, nałożyć warstwę śmietany. W śmietanę powciskać wiśnie odsączone z kompotu. Przykryć drugim krążkiem, który również mocno nasączyć, posmarować śmietaną i powciskać w nią wiśnie. Ułożyć trzeci krążek, nasączyć i posmarować śmietaną górę i boki tortu. Czekoladę zetrzeć na tarce, obsypać nią boki i górę tortu. Ozdobić dowolnie śmietaną i wiśniami. Tort schłodzić przez kilka godzin a najlepiej całą noc w lodówce. A potem już tylko podawać i patrzeć na zadowolone miny gości albo domowników :-)