Ciasto "Banoffee"

Iza
Ciasta
27.04.2016 19:19
Ciasto "Banoffee"

Dodatkowe składniki: - ok. 500 g masy kajmakowej (- 3 łyżki użyte do kremu mascarpone) - ok. 180 g krakersów - 500 ml śmietany kremówki - 2 fixy - 4 – 5 bananów - 2 łyżki soku z cytryny - kakao do posypania Blachę o wymiarach 23cm x 33cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli szukacie ciasta idealnego na nadchodzący weekend to koniecznie skuście się na nie. Biszkopt: - 4 żółtka - 4 bałka - 120 g cukru - 80 g mąki pszennej - 40 g mąki ziemniaczanej - szczypta soli Do nasączenia: - ½ szklanki mocnej schłodzonej herbaty |Ciasto Banoffee na biszkopcie| |Ciasto Banoffee na biszkopcie| |Ciasto Banoffee na biszkopcie| |Ciasto Banoffee na biszkopcie| Krem mascarpone: - 500 g serka mascarpone - 250 ml śmietany kremówki - 3 łyżki masy kajmakowe (z puszki ok. 500 g) Dla Was na majówkę mam za to przepis na ciasto - Banoffee jedno z tych, które smakuje wszystkim. Dodać ubitą śmietanę i dokładnie wymieszać. 500 ml kremówki ubić na sztywno z fixami. Serek mascarpone ubić z 3 łyżkami kajmaku na gładką masę. Na banany wyłożyć krem z mascarpone i wygładzić. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę. W tym roku mam bardzo bogate plany na te kilka wolnych dni. Delikatny biszkopt, banany, krem mascarpone, kajmak i lekko słone krakersy – niebo w gębie. Na kremie ułożyć jeden obok drugiego krakersy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://gdywbrzuchuburczy.blogspot.com/2016/04/ciasto-banoffee-na-biszkopcie.html