Jabłecznik bez pieczenia

Ewa
Ciasta
27.04.2016 19:20
Jabłecznik bez pieczenia

Do przygotowania naszego jabłecznika potrzebne nam będą: 12 dużych jabłek, 750 gramów serka mascarpone, 300 gramów herbatników typu petit beurre, 300 gramów herbatników kakaowych typu petit beurre, cynamon mielony, 50 gramów rodzynek, sok z 1 cytryny, skórka otarta z 2 cytryn, 1 ⁄ 2 szklanki cukru, ⁄ szklanki cukru, 100 gramów mlecznej czekolady, 80 gramów płatków migdałowych. Na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem albo papierem do pieczenia układamy w szachownicę (raz zwykły, raz kakaowy) warstwę herbatników. Umieszczamy je w garnku i skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cynamon i 1⁄ 2 szklanki cukru. Oceń artykuł: (2 głosów, średnia: 5,00 z 5) głosów, średnia:z 5) Loading... Dodajemy startą skórkę z cytryn i odsączone z wody rodzynki. To ciasto co prawda na bazie z jabłek, ale zaskakujące swoim odmiennym smakiem. To znaczy, gdy na dole mieliśmy kakaowy herbatnik to teraz w to miejsce kładziemy zwykły itd. Po ostudzeniu jabłek mieszamy je z serkiem mascarpone. Na kolejnej warstwie herbatników wykładamy następną część (1÷4) masy serowo-jabłkowej. Ja sięgnęłam po to ciasto w okresie świątecznym, gdy wypadało przygotować coś słodkiego, a piekarnik odmówił współpracy. Jest to też dobre wyjście dla tych, którym pieczenie ciast nie wychodzi, a chcieliby zaskoczyć swoich gości własnoręcznie przygotowanym deserem. Na wcześniej przygotowane herbatniki wykładamy 1⁄ 4 przygotowanej masy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.satinn.pl/coolinarki/jablecznik-bez-pieczenia/