Bagietka

Jacek
Śniadania
27.04.2016 8:45
Bagietka

Ciasto właściwe: cały zaczyn 300 g mąki pszennej, typ 550 150 g letniej wody 1 łyżeczka soli 2,2 g drożdży instant lub 7 g drożdży świeżych Zaczyn: 150 g mąki pszennej, typ 550 150 g letniej wody 2,2 g drożdży instant lub 7 g drożdży Miskę zawinąć szczelnie w reklamówkę/folię i zostawić w ciepłym miejscu do fermentacji na 8-12 godzin. Następnie miskę zawinąć szczelnie folią i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 3–4 godziny. Z podanych w przepisie proporcji wychodzą 3 sztuki, o wadze ok. 220 g każda. Następnie znowu krótko wyrobić w misce, rozciągając i zakładając ciasto na wierzch (składając kilkakrotnie jak kopertę) Po wyrośnięciu, ciasto wyjąć delikatnie z miski (tak, aby za bardzo nie opadło) i przełożyć na oprószony mąką blat/stolnicę. Podzielić ją na 3 części i zawinąć w wałki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://przepisynadomowyserichleb.blogspot.com/2016/04/bagietka.html