amarantus jest bardzo zdrowy i mimo,że ciastka robimy z przetworzonego amarantusa, to trochę zdrowia w nich zostaje są bezglutenowe i nie obciążają żołądka można do nich dodać różne dodatki, np. siemię lniane, które też ma wiele cennych właściwości można je zrobić na słodko lub na słono, a nawet na ostro jeśli mamy taką ochotę fajnie chrupią, naprawdę aż przyjemnie je jeść (zresztą jedzenie jest bardzo przyjemne) Te proste ciasteczka z amarantusa (w sumie z popingu z amarantusa czyli dmuchanych ziarenek) są przepyszne i wcale nie piszę tego, bo tak wypada, ale dlatego że taka prawda. 1 szklanka poppingu z amarantusa (u mnie wersja z melasą) 1,5 łyżki sezamu 1,5 łyżki ziarenek siemienia lnianego 2,5 łyżki miodu (lub w wersja wegańskiej miodu sztucznego/melasy) English version Amaranth Cookies with Sesame Recipe 1 cup amaranth popping 1,5 tbsp sesame seeds 1,5 tbsp flax seeds 2,5 tbsp honey or melase Combine amaranth popping, sesame seeds and flax seeds in small bowl. Place the honey or melase in a small pot and heat up until it starts to bubble. Planuję zrobić jeszcze inne wersje tych bezglutenowych ciasteczek – np. z wiórkami kokosowymi albo z ziarenkami kakaowca (ciekawe czy się nie roztopią w czasie pieczenia). Jak wszystko, tak i amarantuski mają swoje wady, choć niewiele- ja naliczyłam tylko dwie: trzeba je szczelnie przechowywać, bo łatwo tracą chrupkość, ponadto nie tak prosto wyciąć równe kółeczka czy inne kształty – miód się lepi, jak to miód. Jakiś czas temu zrobiłam amarantuski z wiesiołkiem, dziś pora na amarantuski sezamowe z siemieniem lnianym. Pomiędzy dwa arkusze pergaminu/papieru do pieczenia połóż część mieszanki ( a potem kolejną i kolejną) i rozwałkuj na grubość ok. 0,5-1 cm. Wykrawaj kółeczka (lub potnij nożem na kawałki) i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. jeśli zamiast miodu naturalnego, użyjemy syrop z agawy, melasę lub miód sztuczny to także weganie mogą je jeść robi się je naprawdę szybko Do rondelka wlej miód i doprowadź go do wrzenia, a gdy zacznie się pienić zdejmij go z ognia i wlej do miseczki z popingiem, sezamem i siemieniem. Przepis na amarantuski z wiesiołkiem znajdziesz tutaj, natomiast dziś przepis na amarantuski sezamowe.