Składniki
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, u mnie krupczatka
250 g masła zimnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
maliny
Przepis
Zimne masło pokroić w drobną kostkę, wsypać mąkę, zagnieść mokrymi rękoma, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść tak by połączyć wszystkie składniki w kulkę
Podzielić ciasto na 2 części, mniejszą i większą (60 %. 40 %)
Każdą część zamrozić, najlepiej do dnia następnego
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia
Większą część zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko przycisnąć i wyrównać, podpiec na złoty kolor w temp. 190*C przez około 20 min.
Upieczone ciasto wystudzić
Zrobić masę budyniową :
5 białek
szklanka drobnego cukru
2 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru-2 x 40 g
1/2 szklanki oleju słonecznikowego, ja dałam rzepakowy
Przygotowanie masy :
Kiedy spód ciasta wystygnie zaczynamy ubijać białka z cukrem dodawanym po kilka łyżek ( na najwyższych obrotach)
Po wyczerpaniu cukru dodajemy stopniowo proszek budyniowy- ucieramy do zupełnego połączenia składników
Strużką wlewamy olej i nadal miksujemy
Na podpieczony spód wykładamy pianę, układamy maliny ( otworami do góry ), ułożyłam dość ciasno jedna obok drugiej, jedną warstwą
Na wierzch piany ścieramy resztę zamrożonego ciasta
Pieczemy w temp. 290*C przez dalsze 30-40 min.