Kruche ciasto z malinami i pianką

Ewelina
Ciasta
17.07.2015 10:19
Kruche ciasto z malinami i pianką

Składniki

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, u mnie krupczatka

250 g masła zimnego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki cukru pudru

5 żółtek

maliny

Przepis

Zimne masło pokroić w drobną kostkę, wsypać mąkę, zagnieść mokrymi rękoma, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść tak by połączyć wszystkie składniki w kulkę

Podzielić ciasto na 2 części, mniejszą i większą (60 %. 40 %)

Każdą część zamrozić, najlepiej do dnia następnego

Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia

Większą część zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko przycisnąć i wyrównać, podpiec na złoty kolor w temp. 190*C przez około 20 min.

Upieczone ciasto wystudzić

Zrobić masę budyniową :

5 białek

szklanka drobnego cukru

2 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru-2 x 40 g

1/2 szklanki oleju słonecznikowego, ja dałam rzepakowy

Przygotowanie masy :

Kiedy spód ciasta wystygnie zaczynamy ubijać białka z cukrem dodawanym po kilka łyżek ( na najwyższych obrotach)

Po wyczerpaniu cukru dodajemy stopniowo proszek budyniowy- ucieramy do zupełnego połączenia składników

Strużką wlewamy olej i nadal miksujemy

Na podpieczony spód wykładamy pianę, układamy maliny ( otworami do góry ), ułożyłam dość ciasno jedna obok drugiej, jedną warstwą

Na wierzch piany ścieramy resztę zamrożonego ciasta

Pieczemy w temp. 290*C przez dalsze 30-40 min.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną