Składniki (na ok 10 sztuk): - 6-7 średnich ziemniaków - 2 jajka - 0,5 szklanki mąki pszennej - 2 łyżki oleju - sól Farsz: - 250 g mięsa (dałam łopatkę wieprzową) - mała cebula - sól, pieprz - ziele angielskie, liść laurowy - parę łyżek wywaru z mięsa Przygotowanie Farsz: Mięso kroimy w sporą kostkę, zalewamy wodą, dodajemy kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego i zagotowujemy. Pierogi smażymy na oleju z obu stron na złoto. Mięso z cebulą mielimy na średnich oczkach albo blendujemy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Kulki rozpłaszczamy, układamy na środku mięsny farsz i zlepiamy jak pierogi. Mięso gotujemy do miękkości, zbierając powstałe szumowiny i ewentualnie uzupełniając wodę, aby mięso było cały czas zakryte.