SKŁADNIKI Farsz: 1 kg kapusty kiszonej 100 g suszonych borowików lub podgrzybków 100 g wędzonych śliwek 3 cebule 3 listki laurowe 3 ziela angielskie chlust oleju do smażenia sól, świeżo mielony czarny pieprz Ciasto półkruche: 450 g mąki pszennej 200 g masła 1 całe jajko + 1 żółtko 50 g kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 1 żółtko 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 18% PRZYGOTOWANIE Farsz: Grzyby namocz w wodzie przez kilka godzin. Tradycja wypiekania tego dużego pieroga z ciasta drożdżowego lub półkruchego pochodzi z kuchni rosyjskiej, ale na dobre zadomowiła się w kuchni polskiej, co szczególnie można zauważyć na Lubelszczyźnie. Przygotowanie kulebiaka Część schłodzonego ciasta rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na grubość około 3-4 mm i wytnij z niego okrąg o średnicy 16-18 cm. Miskę obróć do góry nogami, stawiając na okręgu z ciasta i kolejno zdejmij ją oraz ściągnij folię. W moim domu na wigilijnym stole nigdy nie mogło go zabraknąć, chociaż babcia przygotowuje go w formie dużych drożdżowych lub półkruchych pierogów, przypominających mi bardziej hiszpańskie empanadas, niż rosyjski wyrób. Z półkruchego ciasta uformowałam kopułę, którą nadziałem po same brzegi, a następnie ozdobiłem ją misternie uplecionymi warkoczami, które posmarowałem obficie żółtkiem, aby nabrały złotobrązowego koloru. Gorąco polecam w nadchodzące Święta! Kulebiak z kapustą kiszoną, grzybami i wędzonymi śliwkami Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) Zagnieć ciasto i wstaw je do lodówki na przynajmniej godzinę do schłodzenia (najlepsze jest jednak na drugi dzień). Powycinaj z niego za pomocą radełka długie wąskie pasy i uformuj z nich warkocze. W bogatszych domach popularne było wypełnianie pieroga farszem z dziczyzny oraz grzybów. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć ziele angielskie, listki laurowe oraz pokrojoną w kostkę cebulę. W tym roku postanowiłem przygotować iście świąteczny kulebiak z kapustą i grzybami. Ten prawdziwe królewski kulebiak z kapustą i grzybami może stać się piękną i smaczną ozdobą Waszego wigilijnego stołu. Z kapusty kiszonej odciśnij sok (zostaw go na później). Często zdobią go różne kreacje z ciasta: plecione warkocze, kłosy zbóż, czy po prostu ukośna krata. Stąd również domniemane pochodzenie nazwy z niemczyzny od słowa Kohlgebäck, bo jak wiemy, nasi zachodni sąsiedzi szczególnie upodobali sobie kapustne dania. Zwykle nadziewamy je farszem z pieczarek, grzybów lub kapusty kiszonej. Ciasto rozwałkuj ponownie na grubość 2-3 mm.