Fasola pieczona z jabłkami, żurawiną i wędzonymi śliwkami

Łukasz
Boże Narodzenie
11.12.2019 20:52
Fasola pieczona z jabłkami, żurawiną i wędzonymi śliwkami

To jak, u kogo będzie gościć taka fasola pieczona z jabłkami w nadchodzące Święta? 😉 Fasola pieczona z jabłkami, żurawiną i wędzonymi śliwkami Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 4.5 /5 ( 2 zagłosowano ) SKŁADNIKI 500 g suchej fasoli Piękny Jaś 2 jabłka (najlepiej winne) 100 g śliwek wędzonych (polecam suskę sechlońską) 100 g suszonej żurawiny 1 łyżka majeranku duży chlust oliwy z oliwek sól, świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Fasolę namocz przez noc w zimnej wodzie. Taką fasolę polecam również na pozostałe bożonarodzeniowe dni — to będzie smakowity dodatek do świątecznego obiadu; także dla mięsożerców i jestem tego żywym przykładem, bo według mnie ze śląskimi kluseczkami smakuje wprost obłędnie i mogę dla takiej fasoli zrezygnować z kaczki, gęsi czy innego ptactwa. Bo skoro na Święta serwuje się groch z kapustą, to równie dobrze można przygotować fasolę z jabłkami. Do dania polecam wykorzystać winne jabłka, które wspaniale komponują się z majerankiem oraz wędzone śliwki, które nadają potrawie głębi i charakterystycznego smaku. Trochę zmodyfikowałem oryginalny przepis i zamiast podlewać fasolę bulionem podczas pieczenia, wlałem do niej solidny chlust oliwy z oliwek. Ja zaś wyszedłem z założenia, że dodając suszoną żurawinę oraz wędzone śliwki otrzymamy świetne danie wigilijne. 🙂 W końcu to nadal będzie postne danie, ale tak pełne smaku, że może zastąpić niejedno tradycyjne. Jabłka pokrój w ósemki i oczyść z gniazd nasiennych.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2019/12/fasola-pieczona-z-jablkami-zurawina-i-sliwkami.html