Warkocz drożdżowy cynamonowy

Beata
Ciasta
13.04.2016 0:06
Warkocz drożdżowy cynamonowy

Składniki na dwa mniejsze lub jeden duży Składniki na dwa mniejsze lub jeden duży 500 g mąki pszennej 2 jajka M 250 ml ciepłego mleka 2 łyżki cukru waniliowego 30 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki cukru 80 g masła masa 60 g rozpuszczonego masła 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżek brązowego cukru Wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i zagnieść ciasto na gładko. Wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i zagnieść ciasto na gładko. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm i posmarować masłem wymieszanym z cukrem i cynamonem. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm i posmarować masłem wymieszanym z cukrem i cynamonem. Ponownie przełożyć ciasto do miski , nakryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ponownie przełożyć ciasto do miski , nakryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Posmarować resztką masła z cynamonem i piec w 180 stopniach C do momentu aż będzie rumiane. warkocz drożdżowy cynamonowy Posmarować resztką masła z cynamonem i piec w 180 stopniach C do momentu aż będzie rumiane. Rozciąć nożem wzdłuż rulonu zostawiając 5 cm nie przecięte na końcu. Rozciąć nożem wzdłuż rulonu zostawiając 5 cm nie przecięte na końcu. Idealna na śniadanie lub podwieczorek ze szklanką mleka lub kakao. Do ciepłego mleka dodać jajka i roztrzepać widelcem, a następnie dodać roztopione masło. Do ciepłego mleka dodać jajka i roztrzepać widelcem, a następnie dodać roztopione masło. Wszystko razem wymieszać Do kubeczka pokruszyć drożdże , wsypać 1 łyżkę cukru , wlać 3 łyżki mleka i rozetrzeć . Przekładać wzajemnie ze sobą dwa końce, zwinąć w koło i połączyć.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakiuczucie.blogspot.com/2016/04/warkocz-drozdzowy-cynamonowy.html