Ciasto serowe z jabłkami

Ewelina
Ciasta
15.10.2015 14:01
Ciasto serowe z jabłkami

Składniki

Ciasto:

150g margaryny

1,3 szkl mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych

1/2 szkl cukru

2 łyżki c. waniliowego

100g serka naturalnego kanapkowego, np. bieluch

1 jajko

Dodatkowo:

500g jabłek

2 łyżki przyprawy do szarlotki

łyżka bułki tartej lub drobno pokruszonych herbatników

tłuszcz do posmarowania formy

cukier puder do posypania

Przepis

Margarynę utrzeć z cukrami, dodać jajko i serek. na koniec wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami. Tortownicę o śr. 21cm posmarować tłuszczem, na spód wyłożyć połowę ciasta. Posypać bułką tartą.

Jabłka umyć, obrać i pokroić w półplasterki, posypać przyprawą do szarlotki i wyłożyć równą warstwę na cieście. Na jabłkach rozsmarować resztę ciasta. Ponieważ ciasto jest dosyć gęste, warto to zrobić dwoma łyżkami.

Ciasto piec ok 40 minut w 180st. Wyjąć z formy i ostudzić. Posypać cukrem pudrem.

Proponuję dodać do ciasta więcej jabłek, będzie bardziej wilgotne.

Inspiracją był przepis z książki "Słodki świat Kasi".