Sernik orzechowy

Krzysztof
Ciasta
05.02.2014 13:36
Sernik orzechowy

Przepis

Chrupiący spód:

150g ciastek digestive

1/3 szklanki rozpuszczonego masła

Ciastka drobno pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka równo rozłożyć na dnie foremki. Podpiec 6 minut w temperaturze 175 st.C.

Warstwa orzechowo-miodowa:

1/2 szklanki miodu

1,5 szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich

1/3 szklanka roztopionego masła

2 jajka

1 łyżka cukru trzcinowego

1 łyzeczka aromatu waniliowego

Wszystkie składniki umieścić w rondelku. Jajka wcześniej dokładnie rozmącić. Gotować 8 minut, cały czas mieszając, az masa zgęstnieje. Nie bójcie się - jajka się nie zetną, nie zrobi się jajecznica :) Masę orzechową przełozyć na warstwę podpieczonych ciastek. Nie piec.

Masa serowa:

850g serka twarogowego (użylam i polecam Dr Oetkera, twaróg śmietankowy)

2/3 szklanki cukru trzcinowego zmielonego na puder

2 łyzki mąki

4 jajka

2/3 szklanki smietany kremówki

1 łyzeczka aromatu waniliowego

Najpierw dokładnie ubić w mikserze ser. Następnie dodać cukier puder, mąke, kolejno po jednym jajku. Na koniec wlać śmietankę i aromat. Wszystko dokładnie zmiksować.

Masę serową przełożyć na warstwę orzechową, powierzchnię wyrównać.

Piec ok 60-70 minut w temparaturze 175 st. C. Po tym czasie lekko uchylić piekarnik i odczekać aż sernik trochę przestygnie. Wyjąć, wystudzić do końca i schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.

Gotowy serniczek udekorować orzechami i cynamonem. Można polać również czekoladą.