Przepis
Chrupiący spód:
150g ciastek digestive
1/3 szklanki rozpuszczonego masła
Ciastka drobno pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka równo rozłożyć na dnie foremki. Podpiec 6 minut w temperaturze 175 st.C.
Warstwa orzechowo-miodowa:
1/2 szklanki miodu
1,5 szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich
1/3 szklanka roztopionego masła
2 jajka
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyzeczka aromatu waniliowego
Wszystkie składniki umieścić w rondelku. Jajka wcześniej dokładnie rozmącić. Gotować 8 minut, cały czas mieszając, az masa zgęstnieje. Nie bójcie się - jajka się nie zetną, nie zrobi się jajecznica :) Masę orzechową przełozyć na warstwę podpieczonych ciastek. Nie piec.
Masa serowa:
850g serka twarogowego (użylam i polecam Dr Oetkera, twaróg śmietankowy)
2/3 szklanki cukru trzcinowego zmielonego na puder
2 łyzki mąki
4 jajka
2/3 szklanki smietany kremówki
1 łyzeczka aromatu waniliowego
Najpierw dokładnie ubić w mikserze ser. Następnie dodać cukier puder, mąke, kolejno po jednym jajku. Na koniec wlać śmietankę i aromat. Wszystko dokładnie zmiksować.
Masę serową przełożyć na warstwę orzechową, powierzchnię wyrównać.
Piec ok 60-70 minut w temparaturze 175 st. C. Po tym czasie lekko uchylić piekarnik i odczekać aż sernik trochę przestygnie. Wyjąć, wystudzić do końca i schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.
Gotowy serniczek udekorować orzechami i cynamonem. Można polać również czekoladą.