Porcja dla 6 osób Składniki: 600 g piersi kurczaka pokrojone w 3-4 cm paski 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka nasion kolendry 1/2 łyżeczki płaskiej cynamonu, curry, kardamonu oraz słodkiej papryki 1 liść laurowy 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka soku z limonki 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki miodu 70 g orzechów nerkowca 140 g wody 40 g świeżego imbiru obranego pokrojonego w kawałki 3 ząbki czosnku 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki 1 papryczka chilli 55g oleju kokosowego 400 g pomidorów bez skórki ( mogą być z puszki) 70 g mleka kokosowego do smażenia pęczek świeżej kolendry sól do smaku Następnie dodaj sok z limonki, oliwę oraz miód i wymieszaj tak aby powstała marynata, do której dodaj kurczaka pokrojonego w paski. Dodaj pomidory z puszki, mleko kokosowe i odrobinę soli, smaż już bez przykrycia aby sos lekko się zredukował ok 5 min. Resztę pasty odstaw. Cebulę i papryczkę posiekaj , obsmaż na patelni z olejem kokosowym , następnie zmniejsz ogień, przykryj i duś ok 5 min. Wszystko razem wymieszaj- odstaw do lodówki na 20 min. Orzechy należy rozdrobić (zblendować) dodać 100 ml wody i odstawić.