- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
1 szklanka mąki kokosowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Skórka z cytryny
4 łyżki erytrolu (lub innego dozwolonego słodzidła)
6 jaj
2 łyżki octu jabłkowego
2/3 szklanki śmietanki kokosowej z mleczkiem kokosowym + 4 łyżki mleka kokosowego(może być sama śmietanka albo samo mleko, ale najlepiej będzie połączone :) )
1/2 szklanki masła klarowanego/oleju kokosowego
opcjonalnie: 4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przepis
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160°C. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce (mąkę kokosową, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, erytrol). W drugiej misce miksujemy dokładnie wszystkie mokre składniki (jajka, ocet jabłkowy, śmietankę i mleczko kokosowe, olej kokosowy, ekstrakt waniliowy). Do mokrych składników wsypujemy suche i miksujemy, aż wszystko ładnie się połączy. Dorzucamy skórkę z cytryny (zanim zetrzemy z niej skórkę trzeba ją sparzyć we wrzątku!) i jeszcze chwilę miksujemy.
Naszą masę odstawiamy na około 5 minut – mąka kokosowa potrzebuje chwilę na wchłonięcie mokrych składników – i po tym czasie miksujemy znowu.
Foremkę na babkę natłuszczamy dość mocno – nie skąpimy masła/oleju kokosowego, bo potem babka nie będzie chciała wyjść ;) Do natłuszczonej foremki przekładamy naszą masę i wreszcie wkładamy do piekarnika ;) Pieczemy w 160°C przez 30-35 minut i sprawdzamy, czy patyczek wychodzi z babki suchy. Jeśli tak – gotowe! ;) Wystarczy polać cytrynowym lukrem albo kremem cytrynowym gdy już przestygnie :D