- Czas gotowania: 15 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
1 porcja kremu cytrynowego (przepis na blogu)
2 szklanki wiórek kokosowych
3/4 szklanki orzeszków ziemnych (niesolonych i nieprażonych)
1/4 szklanki płynnego oleju kokosowego
2 jajka
2 łyżki mąki kokosowej
trochę słodzidła (do smaku, u mnie 4 łyżki erytrolu)
Przepis
No i znowu prościej być nie mogło – wszystko razem (oprócz kremu oczywiście) wrzucamy do malaksera i miksujemy na gładką masę. Jak ja uwielbiam takie przepisy!😀
Można też skorzystać z blendera, jeśli nie mamy malaksera lub nie jest on w stanie podołać zadaniu. Ja na początku zmieliłam orzeszki ziemne w młynku do kawy, bo mój malakser na pewno by im nie podołał.
Gdy masa jest już gładka można ją zagnieść w kulkę – i będzie się trzymać😉 Taką masą możemy wykładać foremki do muffinek (takie metalowe) – po prostu wylepiamy ciastem foremki od środka tak, żeby wyszły tartaletki (czyli zostawiamy wgłębienie). Foremek nie trzeba nawet smarować tłuszczem, bo tartaletki bardzo ładnie wychodzą z foremek😉
Tartaletki pieczemy około 15-20 minut w 170°C bez termoobiegu (u mnie tryb ‚ciasto’). Dajemy im ostygnąć i wsadzamy do środka krem cytrynowy. Jeśli używamy owoców leśnych można je wsadzić do gorących tartaletek na 3-4 minuty przed końcem pieczenia i zapiec razem😉
Pychota, rozchodzi się jak ciepłe bułeczki😀 Aż schowałam dwie dla siebie, bo bałam się że mi nie zostanie😛
Smacznego!