Babka jaglana bez cukru, mleka, jaj, glutenu z cuknią

Anna
Wielkanoc
18.03.2016 16:34
Babka jaglana bez cukru, mleka, jaj, glutenu z cuknią
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

Ilość porcji: 16 kawałków

1 kawałek to:

WW = 0.86, WBT = 0.69, kcal = 103.56, węglowodany = 9.41g, błonnik = 0.82g, białko = 1.49g, tłuszcz = 6.99g,

Suma wymienników (WM) = 1.55, W tym procent WBT = 44

Składniki

2 łyżki (20g) siemienia lnianego mielonego + ½ szklanki gorącej wody lub 1 jajo

2 łyżeczki sody oczyszczonej

½ cukinii ze skórą (ok 250g) startej na tarce o grubych oczkach

1 szklanka mąki jaglanej (160g) lub zmielonej suchej kaszy jaglanej

Sok wyciśnięty z ½ cytryny lub całej limonki (30ml)

½ szklanki (100ml) oleju np. kokosowego

3 łyżki (30g) ksylitolu lub erytrolu

Do ozdobienia:

2 łyżki ksylitolu zmielonego na puder

1 łyżka suszonej żurawiny (niesłodzonej)

Kilka orzechów nerkowca

Przepis

Wykonanie

Siemię lniane zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut. Jeżeli użyjecie jajka pomińcie ten etap.

Mąkę jaglaną, sodę, ksylitol/erytrol wymieszać w jednej misce.

W osobnej misce połączyć sok z cytryny, rozpuszczony olej kokosowy, siemię lniane lub jajko.

Mokre składniki wymieszać z mokrymi.

Na koniec dodać cukinię i wszystko zmiksować na gładką masę.

Formę na babkę wysmarować dokładnie olejem np. kokosowym, wlać ciasto.

Piec ok 60 minut w temp. 180 st C do suchego patyczka, program pieczenia góra-dół

Ok 50 minuty pieczenia sprawdzić stopień upieczenia ciasta patyczkiem. Patyczek po wyjęciu z ciasta powinien być suchy.