- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
Ilość porcji: 16 kawałków
1 kawałek to:
WW = 0.86, WBT = 0.69, kcal = 103.56, węglowodany = 9.41g, błonnik = 0.82g, białko = 1.49g, tłuszcz = 6.99g,
Suma wymienników (WM) = 1.55, W tym procent WBT = 44
Składniki
2 łyżki (20g) siemienia lnianego mielonego + ½ szklanki gorącej wody lub 1 jajo
2 łyżeczki sody oczyszczonej
½ cukinii ze skórą (ok 250g) startej na tarce o grubych oczkach
1 szklanka mąki jaglanej (160g) lub zmielonej suchej kaszy jaglanej
Sok wyciśnięty z ½ cytryny lub całej limonki (30ml)
½ szklanki (100ml) oleju np. kokosowego
3 łyżki (30g) ksylitolu lub erytrolu
Do ozdobienia:
2 łyżki ksylitolu zmielonego na puder
1 łyżka suszonej żurawiny (niesłodzonej)
Kilka orzechów nerkowca
Przepis
Wykonanie
Siemię lniane zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut. Jeżeli użyjecie jajka pomińcie ten etap.
Mąkę jaglaną, sodę, ksylitol/erytrol wymieszać w jednej misce.
W osobnej misce połączyć sok z cytryny, rozpuszczony olej kokosowy, siemię lniane lub jajko.
Mokre składniki wymieszać z mokrymi.
Na koniec dodać cukinię i wszystko zmiksować na gładką masę.
Formę na babkę wysmarować dokładnie olejem np. kokosowym, wlać ciasto.
Piec ok 60 minut w temp. 180 st C do suchego patyczka, program pieczenia góra-dół
Ok 50 minuty pieczenia sprawdzić stopień upieczenia ciasta patyczkiem. Patyczek po wyjęciu z ciasta powinien być suchy.