Dietetyczna cytrynowa, babka wielkanocna

Maja
Ciasta
30.03.2018 19:49
Dietetyczna cytrynowa, babka wielkanocna

Składniki

  • 5 jajek (rozmiar M-L)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 1 szklanka mąki ryżowej (ja po prostu zmieliłam ryż – 3/4 to ryż biały a 1/4 to ryż brązowy)
  • ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego jeśli nie tolerujecie glutenu)
  • ½ szklanki oleju rzepakowego (może być również kokosowy a w wersji mlecznej np. roztopione masło)
  • Sok z ½ cytryny

Polewa cytrynowa: 

  •  Sok z ¼ cytryny
  • Ok. 2 łyżek gorącej wody
  • Ok. 3,5 łyżki ksylitolu zmielonego na puder
  • Ok. 3,5 łyżki  cukru pudru

Przepis

Mąkę ryżową i skrobię przesiać. Jajka ubić z cukrem i ksylitolem do czasu aż powstanie gęsta, puszysta masa. Następnie partiami dodawać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Za każdym razem delikatnie przemieszać. Na koniec do masy dodać olej i sok, delikatnie wymieszać. Formę wysmarować margaryną lub olejem, oprószyć mąką ryżową. Masę wlać do formy. Piec ok. 40 minut do czasu aż babka zrobi się lekko złocista (najlepiej piec do tzw. suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 160 st. C (z termoobiegiem). Jeśli nie używacie termoobiegu, zwiększcie temperaturę. Babkę odstawić do ostudzenia a następnie wyjąć z formy.

Polewa: Do cukru pudru i zmielonego ksylitolu dodawać sok wymieszany z gorącą wodą, ucierać. Wodę dodawać do momentu aż lukier będzie odpowiednio gęsty.

Przestudzoną babkę polać cytrynową polewą.