W wersji de luxe zamiast makaronu można dodać selera konserwowego. 300 gramów szynki konserwowej 100 gramów drobnego makaronu (gramatura przed ugotowaniem) 2 średnie pory (część jasna) 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 150 gramów startego na dużych oczkach żółtego sera 5 - 6 jajek ugotowanych na twardo pęczek szczypiorku sos: 1 mały rzadki jogurt naturalny 2 - 3 łyżki majonezu ewentualnie 1 łyżka tartego chrzanu jeśli ktoś lubi sól czarny zmielony pieprz Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą, ponownie osączyć. W dużej misce układać: makaron szynkę (w tym momencie polać sosem) pory ananasy kukurydzę posiekane jaja (w tym momencie polać resztką sosu) starty żółty ser szczypiorek na wierzchu poukładać pokrojone w ćwiartki jaja Sałatkę schłodzić w lodówce. Pora posiekać na półplasterki, przelać wrzątkiem, osączyć. Ananasa również osączyć i pokroić na małe kawałki.