Składniki: 3 łyżki pełnoziarnistej żytniej mąki (typ 2000) 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 4-5 ziarenek pieprzu 1 łyżka zakwasu chlebowego żytniego lub kawałek skórki z ciemnego chleba na zakwasie 1/2 litra przegotowanej, letniej wody Przygotowanie domowego zakwasu na żurek jest bardzo proste i gdy spróbujecie zupy na własnym zakwasie już nigdy nie kupicie żurku w butelce. Jeśli nie dysponujemy zakwasem, zamiast niego możemy dodać kawałek skórki z ciemnego chleba na zakwasie. Żurek, to zupa przyrządzana na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej, mająca charakterystyczny kwaśny smak. Zakwas na żurek możemy przechowywać w lodówce 1-2 tygodni. Nakrywamy słoik gazą lub bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-5 dni.