Tort chlebowy

Ewelina
Przekąski
21.03.2016 14:30
Tort chlebowy

Składniki

Wytrawny tort chlebowy:

 

Składniki:

- 1 duży okrągły chleb,

- 0,5 kg sera białego,

- 2 papryki,

- szczypiorek,

- śmietana,

- sól i pierz do smaku.

 

Do dekoracji tortu:

- serek kanapkowy

- 2 jajka ugotowane na twardo,

- 4 pomidorki koktajlowe,

- 1 zielony ogórek,

- 1 rzodkiewka,

- pietruszka,

Przepis

Zaczynamy od obkrojenia naszego chleba ze skórki. Następnie kroimy go wzdłuż tak, aby postały Nam pojedyncze warstwy. Ilość warstw zależy od wielkości naszego chleba. W naszym przypadku otrzymaliśmy 3 warstwy.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie masy, która będzie stanowiła nadzienie naszego tortu.

My do naszej masy użyliśmy pól kilo sera białego typu krówka, 2 łyżki śmietany, 2 papryki, szczypiorek a następnie doprawiliśmy solą i pieprzem. Możemy również przygotować masę z tuńczykiem, łososiem bądź suszonymi pomidorami.

Gdy już nasza masa była gotowa nałożyliśmy ją na pojedyncze warstwy naszego tortu.

Nasz tort dekorujemy na biało serkiem kanapkowym o gęstej konsystencji ( może być serek Philadelphia bądź śmietankowy serek Piątnica).

Do dekoracji użyliśmy również jajek, pomidorów, rzodkiewki, ogórków oraz pietruszki.

Tort smakuje najlepiej jak przed zjedzeniem poleży godzinę w lodówce.

Smacznego