Domowe ogórki małosolne

Jacek
Przetwory
18.05.2016 9:33
Domowe ogórki małosolne

gałązki kopru z nasionami korzeń chrzanu 3 łyżki stołowe soli (najlepiej niejodowanej) 1,5 l gorącej, przegotowanej wody Ogórki moczymy kilka godzin w zimnej wodzie, aby dokładnie opłukały się z resztek piasku/ziemi. W 1,5 litra wrzącej wody rozpuszczamy 3 łyżki soli, dokładnie mieszamy. Ogórki w słoikach zalewamy gorącą solanką, tak aby wszystkie ogórki i przyprawy były zakryte, mocno zakręcamy. Jeśli lubicie je w wersji małosolnej, oto prosty przepis jak je przygotować: Będziemy potrzebować: 1 kg świeżych ogórków gruntowych 5-6 ząbków czosnku 3 Domowe ogórki małosolne Na straganach i w sklepach pojawiły się już świeże ogórki gruntowe. Do każdego słoika wkładamy przyprawy: po kilka kawałków czosnku, chrzanu i po gałązce kopru z nasionami.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniajackaplacka.blogspot.com/2016/05/domowe-ogorki-maosolne.html