Przepis
NADZIENIE:
250-300g.maku,
100g.margaryny,
150g.cukru,
paczka cukru waniliowego(mała),
3-4 krople aromatu migdałowego,
2jajka,
2,5 dag.mielonych migdałów lub orzechów,
100g.rodzynek.
CIASTO:
300-400g.mąki,
drożdże instant lub 2,5 dag świeżych drożdży,
50g.cukru,
paczka cukru waniliowego,
ok.150ml. mleka,
1 jajko,
50g.masła(należy je stopić i ostudzić),
Mak zalać wodą ,zagotować.
Gotować 5 min.,zdjąć z ognia,pozostawić w wodzie do ostygnięcia.
Osączyć ,przemielić.(ja zwykle mielę 2-3 razy).
Stopić margarynę,dodać mak,cukier i cukier wanil.,aromat,2 jajka,migdały i rodzynki.
CIASTO:
Przesiać mąkę,dodać drożdze,cukier,cukier waniliowy-wymieszać.
Wlać mleko(lekko ciepłe),wbić jajko,wyrobić.
Wlać stopione masło.Dobrze wyrobić.
Zostawić w cieple do podwojenia objętości.
Rozwałkować na prostokąt o wym. ok. 45/35 cm.
Rozsmarować nadzienie,zwinąć dłuższy bok.
Utworzyć wieniec(koło)-ułożyć na blasze wyłożonej wysmarowanym pergaminem.
Można włożyć do dopasowanej tortownicy-mamy pewność ,że końce się nie rozkleją...
Ciasto nacinamy i przekręcamy poszczególne części ( tak jak na zdjęciu) lub robimy nacięcia o głębokości 0.5 cm.w kształcie gwiazdy.
Posmarować całość mieszanką 1 łyż.mleka z 1 żółtkiem.
Piec 40min.w temp.160-180stopni.