Pomysł na makowiec

Krzysztof
Przepisy
21.02.2014 21:01
Pomysł na makowiec

Przepis

Makowiec bez ciasta

850 g masy makowej - użyłam gotowej masy

130 g mielonych migdałów

6 jajek (w temperaturze pokojowej)

bakalie - po 50 g: rodzynek, orzechów laskowych lub włoskich, suszonych moreli lub kandyzowanej skórki pomarańczowej

1/3 szklanki śmietanki kremowej 30% lub 36%

150 g czekolady (użyłam gorzkiej)

cukier puder do posypania

Piekarnik nagrzać do 175 stopni.

Dno tortownicy 23 - 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki tortownicy posmarować masłem i oprószyć mąką.

Masę makową włożyć do misy miksera, zmiksować na niskich obrotach ze zmielonymi migdałami. Dodawać stopniowo jajka i miksować po każdym dodanym przez około 30 sekund, następnie dodać bakalie, zmiksować. Na koniec dodać śmietankę kremową oraz posiekaną czekoladą zmiksować.

Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec przez 45 - 50 minut.