Przepis
Makowiec bez ciasta
850 g masy makowej - użyłam gotowej masy
130 g mielonych migdałów
6 jajek (w temperaturze pokojowej)
bakalie - po 50 g: rodzynek, orzechów laskowych lub włoskich, suszonych moreli lub kandyzowanej skórki pomarańczowej
1/3 szklanki śmietanki kremowej 30% lub 36%
150 g czekolady (użyłam gorzkiej)
cukier puder do posypania
Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
Dno tortownicy 23 - 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki tortownicy posmarować masłem i oprószyć mąką.
Masę makową włożyć do misy miksera, zmiksować na niskich obrotach ze zmielonymi migdałami. Dodawać stopniowo jajka i miksować po każdym dodanym przez około 30 sekund, następnie dodać bakalie, zmiksować. Na koniec dodać śmietankę kremową oraz posiekaną czekoladą zmiksować.
Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez 45 - 50 minut.