Przepis
Składniki:
gotowe ciasto francuskie
1 jajko
masa makowa z puszki lub domowa (przepis poniżej)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
Przygotowanie: Z ciasta francuskiego wycinamy równe koła (u mnie 21 cm). Żółtko oddzielamy od białka. Przy pomocy pędzelka smarujemy ciasto białkiem, a następnie na jedno z kółek wykładamy masę makową wg uznania, zostawiając 0,5 cm wolnego miejsca przy krawędzi. Przykrywamy drugim kółkiem, posmarowaną częścią do maku. Lekko dociskamy i dokładnie zagniatamy krawędź. Przy pomocy ostrego noża kroimy ciasto na 12 równych części, po środku zostawiając kółko (ja położyłam kieliszek na środek), a następnie odwijamy każdy kawałek - raz w lewo, raz w prawo (jak na zdjęciu poniżej). Pozostałe białko mieszamy z żółtkiem i smarujemy powierzchnię ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 17-19 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego! :)
Przepis na masę makową:
(możecie użyć gotowej masy makowej z puszki - masy z tego przepisu wystarczy na 3 gwiazdy makowe)
ok. 300 ml mleka
200 g maku mielonego
1 łyżka masła
4 łyżki miodu
1 białko
1/2 szklanki rodzynek
3 łyżki cukru
2 krople aromatu rumowego
2 krople aromatu waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu
2 krople aromatu migdałowego
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
Jeżeli zdecydujecie się samemu przygotować masę, to od niej właśnie zaczniemy. Jeśli nie, pomińcie ten krok. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na bok. Do garnka wsypujemy mak i zalewamy mlekiem jedynie odrobinę ponad linię maku. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut często mieszając. Przekładamy na lnianą ściereczkę i mocno wyciskamy z nadmiaru płynu. Do innego garnka wkładamy masło, miód, cukier, aromaty i odcedzone rodzynki. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, wrzucamy mak, dodajemy cynamon i gotujemy/smażymy, aż nadmiar płynu odparuje (około 10 minut). Odstawiamy do ostygnięcia. Do wystudzonej masy dodajemy białko i dokładnie mieszamy.